SVIZ za ohranitev prijavnega roka za prijave na projektni razpis, 14. 11. 2023

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenij (Sviz) smo 14. novembra 2023 na  Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost RS (ARIS) naslovili skupni poziv, naj ne premika roka za prijave na projektni razpis. To bi namreč otežilo priprave prijav visokošolskim učiteljem in sodelavcem, ki so do sredine januarja obremenjeni s predavanji in ostalim neposrednim pedagoškim delom. ARIS smo obenem pozvali, naj poskrbi za dovolj hitro ocenjevanje prijav, da bo objavila rezultate še pred poletjem.

Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost RS (ARIS) je v začetku meseca objavila obvestilo, da bo zaključek javnega razpisa za (so)financiranje raziskovalnih projektov v letu 2024 najmanj en mesec prej kot v zadnjih dveh letih, ko se je zaprl 28. februarja. Tak predvideni zamik postavlja v neenakovreden položaj vse raziskovalce, ki so neposredno vključeni v pedagoški proces. Na vseh treh javnih univerzah v Sloveniji tudi 12. 1. 2024 še vedno poteka organiziran študijski proces, kar pomeni, da smo zaposleni pretežen del tedna v predavalnicah ali pa se pripravljamo na izvedbo predavanj, seminarjev ali vaj. V zadnjih dveh letih je bil rok za oddajo prijav po koncu izpitnega obdobja, med katerim je pedagoških obveznosti manj in je mogoče nameniti več časa pripravi projektne prijave.  Poleg tega so na osnovi roka iz preteklih let načrtovane tudi raziskave za pridobivanje preliminarnih rezultatov, s katerimi bi podkrepili projekte prijave. Teh ni mogoče enostavno skrajšati ali predčasno prekiniti.

ARIS je preko spletne ankete potencialnim prijaviteljem sicer omogočila, da glasujejo, ali naj bo rok za oddajo  21. 12. ali 12. 1. Rezultati so bili z 81,5 % v korist kasnejšega datuma. Na prvi pogled je ta poteza pozitivna, v resnici pa je tragikomična: z anketo nas ARIS dejansko sprašuje, ali želimo delati čez praznike ali raje čez noč. Možnosti, da bi sporočili, naj zamika datuma s konca februarja sploh ne bo, nismo imeli.

V skladu z zapisanim iz Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ARIS pozivamo, naj ne spreminja roka za oddajo prijav oziroma naj najmanj ponovi anketo z dodatno možnostjo, da naj ta ostane enak kot lani. Pri tem tudi vnaprej zavračamo argument, da je sprememba nujno potrebna, da se lahko recenzijski postopek in objava rezultatov zaključita pred poletjem, ker so sicer v negotovosti zaposlitve tistih, ki so pretežno financirani iz projektnih virov, na kar smo v preteklosti že opozarjali. Če je agencija od nas po prvi izmed ponujenih možnosti pričakovala, da lahko projekte pripravimo v manj kot dveh mesecih, mora biti sama zmožna oceniti in izbrati najboljše v treh mesecih in pol, s čimer bi bili rezultati razpisa ob nespremenjenem roku znani do 15. 6. 2024. Sedemmesečni proces ocenjevanja do septembra, kar si je ARIS privoščila letos, je nesprejemljiv in lahko pomeni tudi to, da raziskovalci za nekaj mesecev ostanejo brez financiranja.

Več o pozivu na spletni strani: https://www.sviz.si/za-ohranitev-prijavnega-roka/

SVIZ za ohranitev prijavnega roka za prijave na projektni razpis, 14. 11. 2023